Saturday, October 22, 2011

Gabungan 2 Cahaya


Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim.
Allahumma solli 'ala sayidina Muhammad wa 'ala alihi.

Firman Allah ta'ala:

فَبِأَيِّ آلاۤءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ


Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?

~Surah Ar-Rahman.

Sabda Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam:

اللهم بارك لنا في شامنا، اللهم بارك لنا في يمننا

Ya Allah berkati buat kami,Syam kami,
Ya Allah berkati buat kami,yaman kami.

-Riwayat Imam Bukhari.

Pada hari Ahad 16/10/2011...

Alhamdulillah, 2 tetamu ulama besar dari dua negara;Yaman dan Syria;Sheikh Nuruddin Itr dan sayidi Al-Habib Umar Ibn Hafidz,dikumpulkan di Masjid Al-Azhar Al-Syarif.Seakan kesan dari doa Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam itu dinikmati oleh kami pada ketika itu dengan Dia menghadirkan kepada kami 2 bintang itu pada 1 tempat dalam waktu yang sama.

2 negara ini yang teringin sangat saya nak pergi tapi tidak berkesempatan,akhirnya Allah datangkan bintang2Nya dari 2 negara itu turun ke bumi Mesir.Sesungguhnya tidak mampu kami mensyukuri nikmatMu ya Allah...

****************************************

Beberapa Nasihat Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafiz -HafizahuLLAH- di Masjid Al-Azhar Al-Syarif 16-10-2011...


1. Pentingnya memilih dan menentukan sumber rujukan kita dalam mengambil Ilmu dan Kefahaman Islam.


Abdullah Ibn Mubarak -RadhiyaAllahu Taala 'anhu- menyebutkan:

"Ilmu ini(Ilmu Syara') ini adalah Agama kamu,maka perhatikanlah(nilailah) dari siapa kamu mengambil Agama &Ilmu kamu tersebut".


Disinilah letaknya kelebihan Institusi Al-Azhar dan Para Ulama'nya. Merekalah golongan yang menjaga dan memelihara ketulenan kefahaman Islam dari zaman Rasulullah S.A.W sehinggalah ke hari ini,tidak terputus silsilahnya,bersambung dengan Baginda Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam.


Sekiranya ditanya tentang guru mereka,mereka boleh menyatakan satu persatu nama dari mana mereka mengambil ilmu tersebut,dan seterusnya bersambung sehingga lah kepada Baginda Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam.


Keistimewaan Silsilah ini,bukan semata-semata silsilah,akan tetapi lebih dari itu,ianya adalah warisan dan mata rantai yang menghubungkan antara kita semua dengan Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam. Mata rantai yang menghubungkan ILMU,KEFAHAMAN,AKHLAK dan JIWA seorang Muslim sebagaimana yang diajar dan dikehendaki oleh Baginda sollahu 'alaihi wasallam.


Sekiranya dilihat kepada aliran-aliran lain yang menisbahkan diri mereka kepada Keilmuan dan dan Kefahaman Islam,kita akan dapat melihat terputusnya silsilah ini. Ini disebabkan oleh tidak caknanya mereka terhadap disiplin keILMUan Islam yang meletakkan mestinya BERGURU dan BELAJAR dari ahlinya.


Aliran-aliran ini,sekiranya diminta untuk membentangkan dari mana mereka mengambil agama ini,pastilah kita boleh melihat tiadanya silsilah yang menghubungkan mereka dengan Rasulullah S.A.W,walaupun mereka gemar mendakwa merekalah yang berpegang kepada Sunnah Baginda sollahu 'alaihi wasallam.


Para Ulama' menyebutkan : "Isnad itu adalah sebahagian dari Agama ini,kalaulah tidak kerana Sanad(Silsilah yang menghubungkan pembawa berita dari sumber aslinya) pastilah semua orang akan bercakap dan mendakwa apa sahaja mengikut sesuka hati mereka."


2. Pentingnya Berguru (Belajar dari Ahli) dan hadir ke dalam Majlis Bersama para Ulama' dan Solihin.


Habib Umar -Hafizahullah- menyebutkan bahawa keberkatan hadir dalam majlis para Ulama' dan Solihin ini,akan dapat kita rasakan walaupun sebelum guru kita itu memulakan percakapannya. Akhlaknya,wajahnya,ketenangan jiwanya sudah cukup untuk memancarkan sinar Ajaran Islam dan Panduan Rasulullah S.A.W ke dalam jiwa kita.


Beliau juga menambah,para penuntut ilmu sepatutnya mengambil peluang untuk datang berguru dan bersama dengan para Ulama' Al-Azhar,kerana mereka memiliki kelebihan itu,kelebihan dari sudut Keahlian(kepakaran),keSolehan dan Taqwa mereka.


Beliau juga mengingatkan kita betapa beruntungnya kita,kerana terpilih untuk mendapat nikmat hadir ke majlis Ilmu,sedangkan di luar sana ramai yang lalai dengan keseronokan dan kenikmatan dunia,tetapi kita,Alhamdulillah Allah memilih kita untuk datang mendapatkan kenikmatan dan keseronokan yang lebih kekal.

3. Pesanan Khusus buat Penuntut Ilmu
.

Penuntut Ilmu perlulah menjaga kebersihan Zahir (Luaran) dan Batin (Hati) ketika menuntut Ilmu.

Antaranya,Jagalah wuduk ketika hadir ke kelas-kelas pengajian.

Begitulah juga,kita mesti menjaga kebersihan Hati dari Maksiat dan Sifat-Sifat Mazmumah,supaya Ilmu dapat masuk ke dalam Jiwa kita.


Hadir ke kelas,belajar dari guru sememang adalah syarat asasi kepada proses untuk mendapatkan Ilmu. Akan tetapi,antara yang akan membuatkan Ruh Ilmu masuk kedalam jiwa,Kefahaman yang sebenar dikurniakan oleh Allah kepada kita ialah:


Bangun di tengah malam,memohon dengan penuh rasa pengharapan dan hina diri terhadap Allah supaya diberikan dan dikurniakan Ilmu dan Kefahaman sebenar dariNya.


Proses "Zahir"untuk mendapatkan ilmu itu mampu dilakukan oleh siapa sahaja,Fasiq atau Soleh.Akan tetapi,Ruh Ilmu dan Kefahaman yang sebenar hanya akan diberikan oleh Allah kepada hati-hati yang Tawadhuk dan tunduk menghinakan diri di hadapan Allah,antaranya dengan bangun bermunajat di tengah malam memohon kurnia dariNYA.

Habib Umar Bin Hafiz -HafizahuLLAH- juga berpesan kepada para penuntut Ilmu terutama Azhariyyun :

"Islam akan kembali hidup dalam jiwa masyarakat sekiranya kita membawa Ilmu Syariat yang soheh,yang di ambil dan dipelajari dari ulama'-ulama' dengan manhaj yang benar, kemudian di amalkan."

Beliau -Hafizahullah- juga meluahkan perasaan gembiranya yang teramat sangat melihat Masjid Al-Azhar kembali hidup dengan Majlis-Majlis Ilmu di dalamnya,dan dihadiri oleh ramai penuntut Ilmu.

Wallahu 'alam.

*Pencatit nota:Ust Muhammad Noorazam Bin Bahador.

No comments: